nieuws

Strengere MIA- en Vamil-eisen voor heftrucks

Home

Om in aanmerking te komen voor de MIA en Vamil gelden per 1 januari 2008 strengere eisen voor mobiele machines als heftrucks, landbouwtractoren en graafmachines. Machines met een hydraulisch systeem moeten voortaan bio-olie ebruiken die voldoet aan de Ecolabel-eis.

Strengere MIA- en Vamil-eisen voor heftrucks
Europees Ecolabel

Voor machines met een variabel toerental gelden nu strengere emissie-eisen. Deze moeten voortaan voorzien zijn van een Tier IV-motor.

 

Voldoen aan Ecolabel

Veel machines gebruiken olie voor het hydraulisch systeem. Vanaf 2008 moet de hydrauliekolie voldoen aan de eisen van het Ecolabel. Het Ecolabel stelt strenge eisen aan de bioaccumuleerbaarheid, oftewel de opstapeling van schadelijke stoffen, in het bodem- of watermilieu. Olie die voldoet aan het Ecolabel moet biologisch afbreekbaar en niet-giftig zijn.

 

Hernieuwbare grondstoffen

Verder moet een groot deel van de drukvloeistof uit hernieuwbare (plantaardige) grondstoffen bestaan. Hiermee neemt de CO-uitstoot af en wordt voorkomen dat lekkages schade aan het milieu veroorzaken. Op dit moment komt namelijk naar schatting 20 tot 30 procent van alle verkochte hydrauliekolie in het milieu terecht door technisch falen van machines. Diverse fabrikanten bieden al oliën met Ecolabel aan en dit aantal groeit gestaag.
Het Europees Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten. Alle Europese lidstaten zijn betrokken bij de ontwikkeling van dit label. In Nederland is SMK (Stichting Milieukeur) verantwoordelijk voor de invoering van het Ecolabel.

Tier IV
Per 1 januari 2008 zijn de emissie-eisen voor mobiele machines met een variabel toerental verscherpt. Mobiele machines werkend met een variabel toerental moeten vanaf die datum voorzien zijn van een Tier IV-motor (fase III-B volgens EG-richtlijn 97/68). Deze eis geldt voor alle vermogenscategorieën. In 2007 kwamen mobiele machines met een variabel toerental alleen in aanmerking voor Vamil wanneer het vermogen tussen de 37 en de 75 kW lag.

 

TIER III
Mobiele machines met een constant toerental moeten sinds 30 juni 2007 voorzien zijn van een Tier III-motor (fase III-A volgens EG-richtlijn 2004/26). Deze eis is niet gewijzigd.  Per 1 januari 2008 zijn Tier III – motoren verplicht voor alle vermogens in Europa. Daarmee vervalt de noodzaak om de aanschaf van dergelijke motoren te stimuleren via MIA (Milieu Investerings Aftrek) of Vamil (Variabele Afschrijving Milieuinvestering). MIA/Vamil stimuleert nu de marktintroductie van Tier IV-motoren.

Externe links
Raadpleeg de SMK-website voor aanvullende informatie over het Ecolabel en bio-olie en Senternovem voor emissiereductie. Zie de milieulijst MIA/Vamil 2008 voor heftrucks die voldoen aan de gestelde emissie-eisen.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel