nieuws

Extra controles op slechte behandeling Polen

Home

De Arbeidsinspectie gaat in 2008 intensiever controleren op misstanden bij de behandeling van werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Voor het eerst deelt de Arbeidsinspecties boetes uit aan bedrijven die weliswaar het minimumloon betalen maar mensen daarvoor te lang laten werken.

Extra controles op slechte behandeling Polen
Arbeidsinspectie

Er komen extra inspecties naar mogelijke onderbetaling, te lange werktijden en slechte werkomstandigheden. Dit zei directeur Jaap Uijlenbroek van de Arbeidsinspectie maandag in zijn nieuwjaarstoespraak.

 

Abominabele huisvesting

Om malafide uitzendbureaus aan te pakken, wordt scherper gecontroleerd bij niet-gecertificeerde bemiddelaars, aldus de directeur. Dit gebeurt met name in de regio’s Den Haag, Rotterdam en het Westland. Verder zal de Arbeidsinspectie signalen over uitbuiting doorgeven aan de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). De inspecteurs kijken vooral naar werken onder dwang en abominabele huisvesting.

 

Illegale arbeid

Daarnaast blijft de Arbeidsinspectie onverminderd controleren op illegale arbeid. Die controle is nodig om te voorkomen dat legale arbeidskrachten worden verdrongen door laagbetaalde en slecht behandelde illegale werknemers. Uijlenbroek: “Het mag niet gebeuren dat werkgevers Polen inwisselen voor arbeidskrachten uit landen die nog niet vrij in Nederland mogen werken.”

 

Lees verder:

Reageer op dit artikel