nieuws

Toptien goede voornemens van werkend Nederland

Home

Voor werkenden staat er voor 2008 een nieuw voornemen bovenaan het lijstje. ‘Jezelf ontwikkelen’ staat op één in de toptien van goede voornemens. Dit blijkt uit de Randstad Werkmonitor van december 2007, uitgevoerd door Blauw Research.

Toptien goede voornemens van werkend Nederland
Top tien goede voornemens werknemers

‘Ontstressen en jezelf minder druk maken’ is daarmee van plaats één naar plaats twee gegaan in de toptien van ‘goede voornemens’. Een opvallende ontwikkeling, omdat de werkdruk in de ervaring van de werkenden in 2007 verder is toegenomen.

 

Levenslang leren in organisatie verankeren

Volgens algemeen directeur Jan Vermeulen van Randstad Nederland, is het veelzeggend dat jezelf ontwikkelen voor veel werkenden is uitgegroeid tot prioriteit nummer één. “Medewerkers pakken dit goed op. Ze weten dat zij zichzelf inzetbaar moeten houden om kansrijk te zijn op de arbeidsmarkt. Hiermee vergroten zij hun perspectief. Werken aan inzetbaarheid houdt medewerkers enthousiast en ‘fit to work’. Ondernemers die het gedachtegoed van ‘levenslang leren’ in hun organisatie verankeren, zien het resultaat in een hoge medewerkertevredenheid, een lager verzuim en medewerkers die ook na hun veertigste heel flexibel zijn. De Werkmonitor geeft aan dat medewerkers ontvankelijk zijn voor permanente ontwikkeling”, aldus Vermeulen. 

Toptien van goede voornemens 2008
1. Zichzelf ontwikkelen (39 procent)
2. Minder druk maken/meer ontstressen (37 procent)
3. Meer bewegen/sporten naast het werk (35 procent)
4. Doen wat men leuk vindt (25 procent)
5. Meer tijd aan partner en gezin besteden (23 procent
6. Lichamelijke klachten voorkomen (19 procent)
7. Eindelijk die andere baan elders zoeken (16 procent)
8. Minder overwerken (15 procent)
9. Meer op de strepen gaan staan (12 procent)
10. Zorgen voor verbetering secundaire arbeidsvoorwaarden en veiliger arbeidssituatie (9 en 8 procent)

 

Meer informatie op de site van Blauw Research

 

Meer Cijfers & Feiten:

 

Reageer op dit artikel