nieuws

Hörmann monteert mortelvrije branddeuren

Home

De stalen brand- en rookwerende deuren van Hörmann zijn met mortelvrije montage mogelijk, zónder dat de brandwerende functie in het gedrang komt. Dit geldt zowel voor plaatsingen met hoekkozijnen als muuromvattende kozijnen. Zo verminderen ook de montage- en materiaalkosten. Bovendien worden beschadigingen aan het kozijn grotendeels vermeden.

Hörmann monteert mortelvrije branddeuren
Hormann

Stalen kozijnen voor deuren met brand- en rookwerende functie worden in de regel ingemetseld. Vanuit de gedachte dat alleen zo de stabiliteit van de deurconstructie en de noodzakelijke weerstand tegen vuur en rook gegarandeerd is. Deze werkwijze heeft echter nadelen. Naast de lange montagetijden zijn de bijkomende materiaalkosten niet onbelangrijk. Bovendien ontstaan bij opvulling met mortel bijna altijd vieze plekken. Of wordt het kozijn of de afgewerkte oppervlakken beschadigd.

 

 

 

 

 

 

 

Mortelloze montage

Hörmann onderzocht voor deze problemen bij montage andere betrouwbare oplossingen. Bij de plaatsing met hoekkozijn en muuromvattend kozijn in metselwerk en beton kan, bij de T30- en T90-deuren, gewerkt worden zonder opvulling met mortel. De afstand tussen muur en kozijn moet wel kleiner zijn dan vijf millimeter. In dat geval volstaat een afdichting met silicone aan beide zijden zónder dat de brandwerende functie in het gedrang komt. Is de tussenruimte groter dan kan deze met vuurbestendige mineraalwol opgevuld worden in plaats van dure mineraalwol-vormdelen. Bij blokkozijnen wordt deze opvulling met mineraalwol al in de fabriek uitgevoerd. Ook bij snelbouwwerk is geen mineraalwolvulling nodig bij een afstand tussen muur en kozijn van minder dan vijf millimeter.

 

Minder kosten en beschadiging

Zonder opvulling met mortel kunnen kozijn en deurblad gelijktijdig geplaatst worden. Dit levert een aanzienlijke tijdsbesparing. Monteurs kunnen hun werk met de STS-deuren sneller en netter uitvoeren. Daarnaast wordt het gevaar van beschadigingen aan het kozijn beduidend verminderd en daarmee de mogelijke aanspraak op schadevergoeding door de opdrachtgever. Bijkomend voordeel is dat de gebruiksmogelijkheden van de deuren worden uitgebreid, want zonder het aangieten met mortel kunnen zij ook voor latere inbouw, bijvoorbeeld bij renovatie, worden gebruikt.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel