nieuws

Airbus wil productie buiten eurozone

Home

De Europese vliegtuigbouwer Airbus wil een deel van haar productie overplaatsen naar landen buiten de eurozone. Het bedrijf heeft last van de zwakke dollar. Dat zei topman Louis Gallois van EADS, het moederconcern van Airbus, maandag op de Franse radiozender Europe 1.

Airbus wil productie buiten eurozone
Airbus wil productie buiten eurozone

“We hebben geen keuze”, aldus Gallois. Airbus heeft last van de zwakke dollar omdat het bedrijf zijn vliegtuigen in dure euro’s produceert, maar verkoopt in dollars. De euro bereikte onlangs een nieuw record van bijna 1,50 dollar. Airbus-topman Thomas Enders zei kortgeleden nog dat de zwakke dollar een levensgevaarlijke bedreiging vormt voor het voortbestaan van Airbus. Volgens het concern wordt de Amerikaanse concurrent Boeing juist geholpen door de zwakte van de Amerikaanse munt.

 

Productie van onderdelen naar Rusland of VS

Airbus overweegt daarom een deel van zijn Europese werkzaamheden over te hevelen naar landen buiten de eurozone, zoals Rusland of de Verenigde Staten. Daarbij wordt gedacht aan de productie van onderdelen, zoals vliegtuigdeuren, rompdelen en onderdelen van de vleugel. Ook de Franse vliegtuigbouwer Dassault Aviation heeft dergelijke plannen aangekondigd.

 

Amerikaanse concurrentie

In Europa werken bijna een half miljoen mensen in de luchtvaartindustrie. Geen enkele andere sector wordt zo zwaar getroffen door de dure euro. Airbus heeft het Amerikaanse Boeing als concurrent en Dassault Aviation het Amerikaanse Gulfstream en het Canadese Bombardier.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel