nieuws

Vrachtautochauffeur houdt van netheid

Home

Vrachtwagenchauffeurs ergeren zich aan zwerfafval. Dat blijkt uit onderzoek door Stichting Nederland Schoon met Transport en Logistiek Nederland en Les Routiers. Vrachtwagenchauffeurs zien het als gevaar voor de veiligheid op de weg omdat rommel op en langs de weg onveilig rijgedrag veroorzaakt.

Vrachtautochauffeur houdt van netheid
Blikvanger

Ook blijkt uit het onderzoek dat driekwart van de 850deelnemende chauffeurs zichzelf als meer verantwoordelijke weggebruikers dan automobilisten.

 

Chauffeur voorbeeldfunctie

Een schone en nette cabine heeft de voorkeur van maar liefst 95 procent van de chauffeurs. Om de cabine netjes te houden, gaf 87 procent van de chauffeurs aan een afvalbakje/-zakje in de cabine te hebben. De meeste chauffeurs (71 procent) gaven aan nooit iets uit het raam te gooien, 85 procent gaf dan ook aan dat zij vinden dat zij een voorbeeldfunctie hebben op de weg.

 

Afval ergerlijk

Niet alle vrachtwagenchauffeurs zijn netjes: tweederde van de respondenten antwoordde dat ze wel eens collega-vrachtwagenchauffeurs iets uit het raam hebben zien gooien. Maar het aantal vrachtwagenchauffeurs dat bestuurders of passagiers van personenauto’s iets uit het raam ziet gooien ligt aanzienlijk hoger (86 procent). De meerderheid (84 procent) van de respondenten vindt het zeer ergerlijk als mensen afval uit het raam of in de berm gooien. Hiernaast vinden de meeste chauffeurs ook dat het een gevaar voor de veiligheid op de weg is (82 procent) en onveilig rijgedrag veroorzaakt (78 procent).

 

Onvoldoende afvalbakken

Bijna de helft van de chauffeurs gaf aan dat er op sommige plekken meer afvalbakken geplaatst moeten worden. Deze worden volgens meer dan de helft (56 procent) van de vrachtwagenchauffeurs niet vaak genoeg geleegd, ook zouden deze in het weekend of op feestdagen vaker geleegd moeten worden, vindt 53 procent.

Reageer op dit artikel