nieuws

Logistiek ontbeert inspirerend leiderschap

Home

Wereldwijd zijn bijna de helft van de professionals in de logistieke en supply chain sector niet tevreden met hun huidige werkgever. Inspirerend leiderschap, training/coaching en work-life-balans vinden werknemers wereldwijd erg belangrijk, maar is slechts zelden aanwezig op de werkvloer.

Logistiek ontbeert inspirerend leiderschap
Europhia

Dit zijn de belangrijkste ontdekkingen van een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door Europhia Consulting in de logistieke sector. Dit onderzoek is verdeeld in zes modules. De uitkomsten bevatten de module: Wat maakt een werkgevers aantrekkelijk?

 

Groot verloop

De genoemde tekortkomingen vormen een ernstig probleem voor bedrijven binnen de sector aangezien ze vaak resulteren in ontevreden personeel en een groter verloop. Bovendien ontstaat het gevaar dat het bedrijf een negatieve reputatie krijgt op de arbeidsmarkt. Bedrijven uit de logistieke sector zullen dus op verschillende gebieden moeten verbeteren om aantrekkelijk te worden en te blijven voor hun huidige en toekomstige werknemers.

 

Strategische koers

Professionals uit de logistieke sector zijn op zoek naar betrokkenheid en willen gestimuleerd worden om hun mening en suggesties te uiten. Ook willen zij duidelijkheid over de strategische koers van het bedrijf. Regelmatige feedback en open discussies over hun prestaties zijn in het bijzonder belangrijk voor werknemers in Europa en Amerika. Aziatische werknemers vinden dit minder belangrijk.

 

Helft niet tevreden

Het is opmerkelijk dat de specifieke kenmerken die een aantrekkelijke werkgever volgens werknemers moet hebben, vaak niet aanwezig zijn bij de huidige werkgever. Slechts 6 procent van de professionals uit de logistieke en supply chain sector hebben het gevoel dat hun werkgever veel belang hecht aan datgene dat werknemers belangrijk vinden. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat bijna de helft van de weknemers niet tevreden is met z’n huidige werkgever.

 

Lees verder:

Reageer op dit artikel