nieuws

Komo-keur voor magazijnstellingen stap dichterbij

Home

Het Komo-keur voor magazijnstellingen is een stap dichterbij gekomen. De Beoordelingsrichtlijn (BRL) die aan het Komo-keur ten grondslag ligt, is nu definitief door de Stichting Bouwkwaliteit vastgesteld. De BMWT heeft het initiatief voor deze BRL genomen en de inhoudelijke kennis geleverd.

Komo-keur voor magazijnstellingen stap dichterbij
Nieuw Komo-keur voor magazijnstellingen

De Stichting Bouwkwaliteit is in het leven geroepen om de kwaliteitszorg in de bouwsector te stimuleren en te bevorderen. Eén van de uitvloeisels daarvan is het Komo-keur. Door zich eenmalig te certificeren, kunnen leveranciers in de bouwsector aantonen dat hun producten voldoen aan de kwaliteitseisen die in de wet- en regelgeving worden gesteld.

 

Initiatief

Omdat in het Bouwbesluit ook magazijnstellingen zijn opgenomen, heeft de BMWT het initiatief genomen om te komen tot een Komo-keur voor magazijnstellingen. De BMWT heeft ook de inhoudelijke kennis voor de Beoordelingsrichtlijn geleverd.

 

Bewijs

Het Komo-keur is voor gemeenteambtenaren het bewijs dat de magazijnstellingen voldoen aan de eisen die in het Bouwbesluit worden gesteld. Tot nu toe moesten bedrijven bij aanvraag van een bouwvergunning voor magazijnstellingen een berekening van de constructie aanleveren.

 

Rekenregels

Dat zorgde in de praktijk dikwijls voor onduidelijkheid, omdat voor het berekenen van stellingconstructies speciale rekenregels worden gebruikt die de meeste gemeenteambtenaren niet kennen. Het Komo-keur maakt een einde aan deze onduidelijkheid. De overheid moet het Komo-keur immers als bewijs accepteren.

 

Certificering

Nu de BRL definitief is, kunnen alle stellingleveranciers zich laten certificeren voor het Komo-keur. Die certificering gebeurt door een onafhankelijke geaccrediteerde instantie, in dit geval de TüV.

 

Steekproef

Stellingleveranciers die het Komo-keur willen voeren, moeten aan de TüV aantonen dat ze de normen en regels uit de BRL toepassen. Daarna controleert de TüV jaarlijks elk gecertificeerd bedrijf aan de hand van een steekproef onder de uitgevoerde projecten.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel