nieuws

“Productiebedrijven laten logistieke steken vallen”

Home

Bedrijven laten nog veel steken vallen op logistiek en IT-vlak. Dat is de mening van Jim de Min, werkzaam als senior consultant bij BT Global Services. In zijn functie is De Min verantwoordelijk voor de manufacturing sector. “Er is in bedrijven een enorm gebrek aan info die echt nodig is om goed te presteren.”

“Productiebedrijven laten logistieke steken vallen”
Jim De Min BT Global Services

“Bedrijven hebben er vaak geen idee welke info ze nodig hebben voor een bepaalde  handeling. Netwerken waarin ze zich bevinden worden ook veel te weinig gebruikt”, aldus De Min. De consultant van BT Global Services, een wereldwijde leverancier van diensten die organisaties met meerdere vestigingen helpt bij het beheersen van complexe bedrijfscommunicatie, lijkt niet zo’n hoge pet op te hebben van de gemiddelde producerende organisatie.

 

Goed systeem verbetert vervoer

Ook op het vlak van vervoer valt nog veel te verbeteren. De Min: “Bijvoorbeeld bij multimodaal vervoer. De gemiddelde container die wordt vervoerd is slechts voor 30 procent gevuld, terwijl wel 70 procent van alle wereldwijde goederen via containers worden verplaatst. Zoiets kun je verbeteren als je een goed systeem hebt waarmee je inzicht hebt in wat je binnenkrijgt en wat er weg moet, liefst een snel systeem. Als je de bruikbare info immers niet snel genoeg hebt kun je ook slecht inspelen op veranderingen. Logistiek is complex en daarvoor heb je dus accurate info nodig.”

 

‘Logistiek is laatste stap voordat je geld maakt’

Logistiek is volgens De Min de laatste stap in een proces voordat je geld verdient en die laatste stap moet dus in orde zijn. “De meeste IT-afdelingen van bedrijven snappen dat ook nog niet. Logistiek moet de kerncomponent zijn van een bedrijf wil je succesvol zijn.” Daarbij stelt De Min dat binnen een bedrijf de afdeling logistiek geen IT zaken bijgebracht moeten worden omdat dat te ingewikkeld is, maar dat de afdeling IT wel wat logistieke zaken bijgebracht kunnen worden om zo effectiever te werken.

 

Veel ruimte voor verbetering

Het in huis hebben van de nieuwste softwaresnufjes is handig volgens de consultant, maar het is belangrijker om allerlei verschillende systemen aan elkaar te koppelen. “Op het vlak van tijdsynchronisatie- en data accuratesse is nog veel ruimte voor verbetering. Maar je moet je te allen tijde afvragen wat je aan het doen bent en je moet als je iets oppakt het bij voorkeur doen in teamverband, met werknemers uit meerdere geledingen van het bedrijf.” Wat bedrijven ermee winnen de tips van De Min op te volgen? “Je kunt ermee voorkomen dat je een tweede fabriek bouwt als je via veranderingen ook je werk met de eerste fabriek alleen af kunt.”

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel