nieuws

Jongeren aan de slag als vrachtautochauffeur

Home

De SP in Nijmegen wil jongeren tot en met 27 jaar opleiden tot buschauffeur of vrachtautochauffeur om zo het tekort aan beroepskrachten in deze sector te verkleinen. Doel van de SP is op deze manier voor de zomer van 2008 honderd laaggeschoolde jongeren aan een baan te helpen.

Jongeren aan de slag als vrachtautochauffeur
Jongeren aan de slag als vrachtautochauffeur

SP: Jongeren krijgen opleiding
met baangarantie

Het voorstel is gedaan door SP-raadslid Senay Akdemir: “Er is veel vraag naar beroepschauffeurs. Zowel de busbedrijven in de regio als transportondernemingen kampen met een onevenwichtige leeftijdsopbouw van het (rijdend) personeel. Door het aannemen van jongeren kan dit probleem worden opgelost. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Jongeren krijgen een opleiding met een baangarantie en bedrijven goed gemotiveerd personeel.”

 

Kosten

De SP denkt dat het de gemeente niet veel hoeft te kosten. Akdemir: “Door de hoge kosten kunnen jongeren de opleiding vaak alleen via een uitzendbureau volgen. Nadeel is dat ze dan voor een heel lange periode aan dat uitzendbureau vastzitten en door heel veel uren te werken hun opleiding terugbetalen. In ons voorstel betalen de jongeren niets als ze drie jaar in dienst blijven na afronding van hun opleiding. De belangrijkste voorwaarde is dat ze in het bezit van een rijbewijs B zijn en gemotiveerd om dit werk te gaan doen. De Vakopleiding Transport en Logistiek (VTL) verzorgt en betaalt de opleiding. De werkgevers kunnen deze kosten tot 90 procent weer terugkrijgen.”

 

CWI

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) organiseert samen met de deelnemende bedrijven een oriëntatiemiddag voor de jongeren. Hierna volgt een gesprek met gemotiveerde kandidaten en vervolgens een stage. Daarna kan aan de opleiding worden begonnen. Bij een succesvolle afronding is er een baangarantie voor de jongeren bij een van de deelnemende bedrijven.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel