nieuws

Voortman maakt slimme brandwanden

Home

Brandwanden moeten onafhankelijk van de vuurbelasting 30, 60, 90 of 180 minuten bestand zijn tegen branddoorslag en brandoverslag. Mogelijkheden hiervoor zijn (cellen) beton en stalen sandwichpanelen. De brandwand variant met de stalen sandwichpanelen is volgens leverancier Voortman Staalbouw de beste keuze en de voordeligste optie.

Voortman maakt slimme brandwanden
Brandwand

De brandwand panelen zijn gevuld met onbrandbare steenwolisolatie. De panelen zijn door TNO getest en zijn gecertificeerd volgens de EN1364-1. Ze worden veel toegepast in magazijnen en productiehallen. Door de witte coating is het ook lichter in de hal. Dit scheelt ook weer in de verlichtingskosten.

 

Compartimenten

In het bouwbesluit uit 2003 worden eisen gesteld aan de brandveiligheid. Een gebouw is ingericht in één of meer brandcompartimenten. Hiermee wordt voorkomen dat een brand zich kan uitbreiden naar een ander deel van het gebouw of andere gebouwen. Volgens dit besluit mag voor nieuwbouwprojecten een compartiment niet groter zijn dan 1000 m². Toch is het mogelijk om grotere compartimenten te realiseren in bij voorbeeld magazijnen en productieruimtes. Hier moet dan wel een gelijkwaardige brandveiligheid worden aangetoond; de zogenoemde beheersbaarheid van de brand.

 

Voorwaarden hierbij zijn dat:

  • er voldoende en snelle vluchtwegen zijn;
  • een brand zich niet onbeperkt kan uitbreiden;
  • de brand beheersbaar is.

 

Vuurlastberekening

Grotere compartimenten is dus mogelijk. De maximale grootte van een compartiment volgt uit een vuurlastberekening. Hier wordt gekeken naar de vuurbelasting, eventueel aanwezigheid van sprinklers en de mogelijkheid van de brandweer om de brand snel onder controle te krijgen. In een vuurlastberekening wordt vastgesteld hoeveel warmte er vrijkomt bij een brand. Dit wordt bepaald aan de hand van permanente (bouwmaterialen, het gebouw zelf) en variabele vuurbelasting (de opgeslagen goederen in het pand). Uit deze berekening volgt onder andere de brandwerendheid van de scheidende muren (de brandwanden).

 

 

Reageer op dit artikel