nieuws

Vakantiekrachten werken te lang en te veel

Home

Bijna een kwart van de jongeren van 13 en 14 jaar werkt langer dan 8 uur, wat een overtreding is van de arbeidstijdenwet. Verder doet 32 procent van de jongeren onder de 16 jaar zwaar werk waar risico’s aan verbonden zijn, zoals zwaar tillen of blootstelling aan gevaarlijke stoffen en hitte.

Vakantiekrachten werken te lang en te veel
Vakantiekrachten werken te lang en te veel

Totaal werkt dertig procent van alle vakantiekrachten te veel en te lang. Opvallend is ook dat vakantiekrachten aangeven minder tevreden te zijn over de sfeer op hun werk. Slechts de helft van de werkgevers scoorden dit jaar een voldoende. Dit blijkt uit de cijfers van de vakantiewerktest 2007 van CNV Jongeren die vakantiekrachten hebben ingevuld.

 

Slechte voorlichting

In totaal hebben 7.526 vakantiekrachten de vakantiewerktest ingevuld. Hieruit blijkt dat de vakantiekrachten dit jaar erg slecht worden voorgelicht over hun rechten en plichten. Slechts de helft ontvangt een contract of loonstrookje en 60 procent krijgt geen informatie over hun CAO. Klaas Pieter Derks, voorzitter CNV Jongeren: “Vakantiekrachten verdienen een betere behandeling dan dit; het zijn echt teleurstellende resultaten.”

 

Onder de maat

Over het algemeen scoren bedrijven minder goed dan vorig jaar. Het gemiddelde zit nu zelfs onder een voldoende. “Zo kun je niet omgaan met vakantiekrachten. Veel jongeren maken voor het eerst kennis met de arbeidsmarkt. Je kunt het dan als werkgever niet maken om geen informatie te geven over veilig en gezond werken, over pauze en rusttijden”, aldus Derks.

 

Vakantiewerkgever van het jaar

CNV Jongeren is deze week op pad geweest om de genomineerde bedrijven voor de Vakantiewerkgever van het jaar Award een bezoek te brengen. Op basis van deze ‘inspecties’ wordt uiteindelijk de winnaar gekozen. Deze wordt op 15 augustus bekend gemaakt.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel