nieuws

Forse toename overwerk

Home

De helft van de medewerkers in Nederland werkt structureel over. Gemiddeld maken zij zeven overuren per week. Dat is een stuk meer dan vorig jaar want destijds werkte een op de drie werknemers structureel over en ging het om gemiddeld zes overuren per week. Een op de vijf heeft het naar eigen zeggen ‘te druk’.

Forse toename overwerk
Forse toename overwerk

Dit staat in de Werkmonitor van uitzendbureau Randstad die dinsdag is gepubliceerd. Voor het onderzoek zijn ruim achthonderd werknemers ondervraagd. Van hen geeft 16 procent aan dat overwerk op geen enkele wijze wordt gecompenseerd. Een op de drie krijgt de extra uren in tijd terug. Anderen krijgen de uren (deels) uitbetaald of op een andere manier (deels) vergoed.

Gemiddeld drie uur overwerk
Over alle werknemers uitgesmeerd komt het overwerk nu neer op ruim drie uur per week. Vorig jaar was dat anderhalf uur. De werkmonitor noemt het gunstige economische klimaat als een oorzaak voor de toename van het overwerk.
Een op de vijf werknemers heeft het naar eigen zeggen ‘te druk’. Dat komt neer op 1,2 miljoen mensen. Vooral hoogopgeleiden vinden de werkdruk hoog of te hoog.

 

Andere baan
De gunstige economie leidt er ook toe dat werknemers hun kansen op de arbeidsmarkt zien stijgen. Ruim driekwart heeft er vertrouwen in een andere baan te kunnen vinden. Nog maar 3 procent is bang voor ontslag.
Veel werknemers kijken wel om zich heen voor ander werk, maar slechts een beperkt deel slaat ook daadwerkelijk aan het solliciteren. Het afgelopen half jaar is uiteindelijk 10 procent van de werknemers van baan veranderd. Direct
Werkgevers die op zoek zijn naar nieuw personeel benaderen regelmatig mensen direct of indirect. Vier op de tien werknemers zeggen het afgelopen half jaar een aanbod te hebben gehad om te solliciteren.

 

Begrip overwerk is vervallen

In de poll op Logistiek.nl legden we onlangs nog onze bezoekers de stelling voor: Het begrip overwerk is vervallen in de nieuwe arbeidstijdenwet. Dit vonden zij ervan:  

  • Goed initiatief – de hoge kosten van overwerk blokkeren de broodnodige flexibiliteit 36%
  • Eindelijk: overwerk is iets van de vorige eeuw – jammer alleen van de restricties voor zondagsarbeid 6%
  • Het gaat onze deur voorbij – flexibiliteit in arbeid moet je inkopen en niet afwentelen op je medewerkers  40%
  • Het probleem zit meer bij de rij- en rusttijden van chauffeurs door de starre Europese regelgeving 17% 

Stem in onze poll: Hoeveel uur wilt u maximaal overwerken?

 

Lees ook: 

Bent u bereikbaar buiten werktijd (poll juni 2007)

Reageer op dit artikel