nieuws

Aalsmeer en FloraHolland mogen fuseren

Home

De bloemenveilingen Aalsmeer en FloraHolland mogen fuseren. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bepaald. Door de fusie ontstaat geen economische machtspositie op de markt voor bloemenveilingen die ten koste gaat van de concurrentie, aldus de NMa.

Aalsmeer en FloraHolland mogen fuseren
Bloemenveilingen FloraHolland en Aalsmeer mogen fuseren

De NMa ondervroeg ongeveer 1.500 telers en 500 inkopers van sierteeltproducten over de voorgenomen fusie. De karteltoezichthouder constateerde dat er na de fusie voor hen ‘voldoende alternatieve kanalen in binnen- en buitenland’ overblijven.

 

Verreweg ’s werelds grootste

FloraHolland is al de grootste bloemenveiling ter wereld. De omzet bedroeg vorig jaar ongeveer 2 miljard euro. Aalsmeer neemt met een omzet van 1,7 miljard euro een tweede plaats in. De bedrijven tellen samen ongeveer 3.800 werknemers. De veilingen hebben samen een marktaandeel van 90 procent in Nederland. Binnen Europa is dat ongeveer een derde.

Half september mogen de leden van de twee veilingen over de voorgenomen fusie beslissen. De twee bloemenveilingen lieten oktober vorig jaar weten te willen fuseren.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel