nieuws

Bloemenveiling decentraliseert sorteerproces

Home

Bloemenveiling Aalsmeer is onlangs gestart met een project om de doorlooptijden te verkorten. De veiling heeft een andere sorteerprocedure ingevoerd waardoor sortering plaatsvindt vlakbij de docks en bij de importeurs en de vervoerders zelf. Het gevolg is dat het centrale sorteergebied ophoudt te bestaan.

Bloemenveiling decentraliseert sorteerproces
Bloemen export

Voorheen had de veiling te maken met drie verschillende stromen voor het verwerken van de producten: de kwekers, de importeurs en een aantal collectieve vervoerders met een eigen ruimte. De bloemenveiling kreeg geregeld klachten dat sommige partijen goederen te lang in het sorteergebied moeten wachten. Dit was dan ook de doorslaggevende reden om het sorteerproces te decentraliseren.

 

Grofsortering

In de nieuwe situatie worden achter de docks een aantal sorteerlocaties ingericht. Direct als producten uit de wagens worden geladen, volgt er een grofsortering op koelgevoeligheid. Vervolgens worden de partijen met bloemen naar de koelruimtes gereden waar ze verder uitgesorteerd worden. Importeurs en collectieve vervoerders wordt voortaan gevraagd in hun eigen bedrijf zelf de grofsortering uit te voeren.

 

Doorlooptijd

Het uiteindelijke doel is de doorlooptijd te verkorten. De veiling heeft bepaald dat 95 procent van de partijen binnen de vastgestelde doorlooptijd van negentig minuten in de koelcel moet staan.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel