nieuws

Ordina: Falen ict-project vaak eigen schuld

Home

Een op de zes ict-projecten in Nederland is weggegooid geld, zegt Nico Beenker, managing consultant bij automatiseerder Ordina in een interview in het Financieele Dagblad. Beenker baseert zich op gesprekken met advocaten die gespecialiseerd zijn in ict-conflicten.

Ordina: Falen ict-project vaak eigen schuld
Falen ict-project vaak eigen schuld

De consultant schat dat Nederlandse bedrijven jaarlijks ongeveer acht miljard euro besteden aan ict-projecten die als mislukt kunnen worden beschouwd.

De hoge faalkosten liggen volgens Beenker vaak niet aan de ingehuurde ict-dienstverlener, maar aan de klant zelf. Gaandeweg wijzigt die soms zijn wensen. “Dan is het niet raar dat een project over tijd en budget gaat”, zegt Beenker.

 

Slechte voorbereiding

Volgens ict-adviseur Adriaan Meij van AME Research bereiden klanten zich slecht voor op hun aanstaande automatisering. “In veel gevallen heeft het management zich niet afgevraagd wat zo’n overstap eigenlijk moet opleveren, of die wel in de bedrijfscultuur past. Dat komt de aansturing niet ten goede.”

 

Intern draagvlak

Meij pleit ervoor dat organisaties eerst uitgebreid onderzoeken hoe breed het interne draagvlak is. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat de verschillende divisies er zeer uiteenlopende ideeën over koesteren.” In theorie zou een automatisering naadloos moeten kunnen plaatsvinden. Meij: “Er zijn legio voorbeelden van mislukkingen, maar dat is nog geen excuus.”

Reageer op dit artikel