nieuws

Dave Kulik (ex-TNT) in top 10 onnodig riante bonussen

Home

In de toptien van beloningsschandalen van 2006 neemt de voormalig TNT Logistics topman Dave Kulik een ‘respectabele’ zevende plaats in. De Amerikaan Kulik kreeg 1,6 miljoen euro voor het aandeel dat hij had in de verkoop van de kwakkelende logistieke tak van TNT, dat inmiddels is omgedoopt tot Ceva Logistics. De top 10 van onnodig riante bonussen is opgesteld door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Dave Kulik (ex-TNT) in top 10 onnodig riante bonussen
Dave Kulik (ex-TNT) kreeg een bonus van 1,6 miljoen euro

De VEB maakte bij het opstellen van deze ranglijst van ‘slecht’ presterende topmanagers gebruik van de jaarverslagen uit het Nederlandse bedrijfsleven over 2006. In zijn motivatie over de zevende plaats van Kulik zegt de VEB in zijn juryrapport het volgende:

‘TNT is – tot vreugde van beleggers – verlost van zijn kwakkelende logistiek tak. De logistieke activiteiten werden voor 1,5 miljard euro verkocht aan de private equity partij Apollo Management. De man die verantwoordelijk was voor deze slecht presterende divisie – Dave Kulik – wordt daarvoor beloond met een verkoopbonus van maar liefst 1,6 miljoen euro. Het merkwaardige is dat zijn bonus bij goede prestaties waarschijnlijk maar een fractie van dat bedrag was geweest’.

 

Ceva Logistics

Frappant is bovendien dat Kulik na de overname van TNT Logistics door Apollo, maar tijdelijk aan het roer heeft gestaan als CEO bij het nieuwe Ceva Logistics. Hij is daar inmiddels opgevolgd door John Pattullo die afkomstig is van DHL Exel Supply Chain.

 

Ton Stuifzand koploper

In de top 10 wordt Kulik geflankeerd door Alexander Rinnooy Kan (ING) en Harry Bruijniks van het noodlijdende supermarktconcern Laurus. De lijst wordt aangevoerd door Ton Stuifzand van Heijmans die bij zijn vertrek bij de aannemer twee miljoen euro meekreeg. Onbegrijpelijk volgens de VEB aangezien Stuifzand in 2005 werd veroordeeld wegens bouwfraude.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel