nieuws

Levensduurlogistiek pak je samen aan

Home

Performance based logistics is een nieuw vak, waar meer bedrijven kennis van zouden moeten nemen. Prof. Walther Ploos van Amstel hield op de Saxion Hogeschool in Enschede een pleidooi hiervoor. Op dezelfde bijeenkomst vertelde prof. Marc Wouters dat leveranciers van technische installatie zelf vaak heel weinig weten over Total Cost of Ownership (TCO).

Levensduurlogistiek pak je samen aan
ploos van amstel performance based logistics

Prof. Walther Ploos van Amstel

De bijeenkomst van VLM Regio Oost trok behoorlijk veel belangstelling, vooral van studenten. De meesten van hen – zo bleek uit navraag van Ploos van Amstel – hadden deze onderwerpen niet specifiek in het lesprogramma terug gevonden.

 

Kosten per uur

“Niet meer op zoek naar het snelste of het beste systeem, maar bedrijven willen beschikbaarheid. Daar betalen ze voor. Kosten per uur.” Ploos van Amstel kwam met voorbeelden vanuit de defensie, maar vertaalde dat naar het bedrijfsleven. De strategische keuzes worden, volgens hem, nu anders gemaakt.

 

Intelligente planningssystemen

Ploos van Amstel kwam met nieuwe termen, zoals: sense and respond logistics, performance based logistics en levenduurlogistiek. “Dat kun je niet alleen. Daar heb je leveranciers voor nodig en andere partijen. Zij moeten zorgen voor de benodigde informatie, waar we intelligente planningssystemen op los kunnen laten. En onthoudt dit: niets is zo moeilijk als allianties.”

 

Betrek leveranciers er bij

Ook Wouters wees op het belang van leveranciers, waar het gaat om de in de industrie veelbesproken TCO. “Jammer genoeg weten ze zelf vaak veel te weinig hierover. Betrek ze er bij. In sommige sectoren – truckindustrie bijvoorbeeld – is dat al heel normaal. Maar zeker niet overal.”

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel