nieuws

Moeizame start cao-onderhandelingen

Home

De eerste onderhandelingen over de nieuwe cao in het beroepsgoederenvervoer begonnen afgelopen week met de nodige strubbelingen. De werkgeversbonden (TLN en KNV) botsten met de vakbonden over de salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden, meldt het Friesch Dagblad.

Moeizame start cao-onderhandelingen
salaris

De vakbonden zeggen verbaasd te zijn over de voorstellen die de werkgevers op tafel hebben gelegd. Volgens CNV bestuurder Meierman leveren de voorstellen alleen maar verslechteringen op in plaats van dat het beroep voor de werknemers aantrekkelijk wordt gehouden. “De eisen zijn niet van deze tijd”, vindt CNV-bestuurder A. Meierman. “Vooral nu er een groot tekort is aan personeel, zou je anders verwachten.” In het beroepsgoederenvervoer, waar 150.000 mensen in werken, is er op dit moment een tekort van 5500 mensen.

 

Limiet stellen

De voorgestelde verslechteringen waarop de vakbonden hun pijlen richten, liggen vooral op het financiële vlak en bij de secundaire arbeidsvoorwaarden. Werkgevers zijn namelijk van plan om van de zaterdagen gewone werkdagen te maken. Voor werken op zaterdag geldt nu nog een hoger salaris van 50 procent. Meierman: “Bovendien willen ze een limiet stellen van 160 werkuren per vier weken. Dat kan betekenen dat een werkgever een werknemer de vierde week naar huis kan sturen, als hij aan die 160 uur zit.” Voor een werknemer is het in die periode ook niet mogelijk om overuren te draaien. Hij ontvangt daarvoor geen extra geld.”

De vakbonden zetten in op een loonsverhoging van 3 procent.

 

Werkgevers

TLN wil geen reactie geven op de uitlatingen van Meierman. “Zolang we nog aan de onderhandelingstafel zitten, brengen we niets naar buiten over de voortgang van de gesprekken”, aldus TNL-woordvoerder Esther Vorenkamp. Op 1 maart worden de cao-onderhandelingen tussen de bonden en werkgevers weer hervat.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel