nieuws

Miljoenen euro’s voor nieuwe chauffeurs

Home

Miljoenen euro’s voor nieuwe chauffeurs
Chauffeurs tekort

De transportsector gaat miljoenen investeren in opleidingen om het tekort aan chauffeurs op te lossen. Het plan is om volgend jaar uit het opleidingsfonds van het beroepsgoederenvervoer duizend beurzen te verstrekken aan mensen die een groot rijbewijs willen halen.

De chauffeurs in spe krijgen ongeveer 90 procent vergoed van de 5.000 tot 6.000 euro die het papiertje kost. Dat kondigde werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en vakbond FNV Bondgenoten aan.

 

Circa 5.500 vacatures
Momenteel zijn er circa 5.500 vacatures in het beroepsgoederenvervoer over de weg. Op een totaal van 95.000 chauffeurs in de sector komt dat neer op een op de twintig arbeidsplaatsen die niet vervuld is.

Volgens bestuurder Jan Heilig van FNV Bondgenoten begint volgend jaar een campagne om het chauffeursvak aan te prijzen. “Om de sector draaiende te houden, moet er wat gebeuren. Desnoods leiden we mensen in Polen op. Als ze maar volgens de cao worden betaald en een normaal contract krijgen.”

 

Slecht imago door Polen
Volgens de vakbondsbestuurder kampt de sector met een slecht imago, omdat sommige transportondernemers met illegale constructies Oost-Europese chauffeurs aan het werk zetten. Maar dat wordt volgens Heilig minder, omdat de vakbond met werkgevers steeds meer cao-afspraken maakt om illegale praktijken tegen te gaan en met scholing het aanbod van chauffeurs in Nederland te vergroten.

Maar volgens cao-onderhandelaar André Klug van TLN heeft de sector juist imagoschade opgelopen door de ophef van de FNV-bond over Polen. “Bovendien zijn ze nu steeds moeilijker te krijgen, omdat de Poolse economie ook aantrekt en in hun eigen land een veel groter tekort is aan chauffeurs.”

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel