nieuws

Productie Airbus blijkt logistieke nachtmerrie

Home

De productie van het Europese superpassagiersvliegtuig Airbus 380 blijkt een ongekende logistieke nachtmerrie. Een complexe supply chain met teveel partijen die inspraak hebben. Als gevolg van de problemen dreigt er nu zelfs een ontslaggolf.

Productie Airbus blijkt logistieke nachtmerrie
Airbus 380

Vorige week moest Airbus voor de derde keer een vertraging aankondigen, topman Streiff stapte op en nu dreigt er zelfs een massa-ontslag. Officieel meldt het bedrijf problemen met de bekabeling maar volgens experts zijn de problemen vooral een gevolg van een te complexe supply chain. Deze bestaat uit honderden leveranciers uit heel Europa, productie in Hamburg en assemblage in het Franse Toulouse.

 

Logistieke nachtmerrie

Wat het proces volgens insiders pas echt een ‘logistieke nachtmerrie’ maakt, is dat aandeelhouders uit diverse landen veel inspraak hebben in de besluitvorming. De Airbus is in 1970 opgericht door de landen Frankrijk, Groot Brittanie en Duitsland en is voortgekomen uit de wens om een Europese vliegtuigindustrie op te zetten. Momenteel is Airbus een dochterbedrijf van EADS, maar nog steeds hebben aandeelhouders uit diverse landen veel invloed op de dagelijkse besluitvorming.

 

Reorganisatie productieproces

De opgestapte topman Christian Streiff kondigde eerder dit jaar een grootste reorganisatie van het productieproces aan. Hierin zou dertig procent van alle kantoorbanen verdwijnen en moest de productiviteit met twintig procent omhoog. Ook had hij als stelregel: “Als we ergens niet goed in zijn, besteden we het uit aan anderen”. Wat er van deze plannen terecht komt is nu onduidelijk.

 

Bron: Algemeen Dagblad

 

Voor uitleg over de geschiedenis van Airbus kijk op de site van NOS.

 

Lees ook: Logistiek Airbus kost miljoenen (archief, 2003)

Lees ook: Boeing gaat efficienter produceren met Baan-software (archief, 2002).

Reageer op dit artikel