nieuws

Controle op illegale software in logistiek

Home

De Business Software Alliance, het samenwerkingsverband tegen illegale software, lanceert vanaf oktober de Risico Alarm-campagne. Bedrijven in de logistieke en industriële sector worden op grote schaal gecontroleerd. Bedrijven die illegale software gebruiken, lopen kans op enorme geldboetes en zelfs celstraffen.

Controle op illegale software in logistiek
Voorbeelden van illegale software

Als er illegale software (software zonder licentie) wordt gebruikt, dan wordt daarmee de wet op het auteursrecht overtreden. De straf hiervoor bestaat uit een geldboete die kan oplopen tot maar liefst 450.000 euro en een gevangenisstraf tot vier jaar. Brancheorganisaties voor de logistieke sector kunnen dit voorkomen door gebruik te maken van een zogenaamde legalisatieperiode voor hun leden.

 

Hulp bij verwijderen

De legalisatieperiode omvat een periode van enkele maanden waarbinnen leden van de brancheorganisaties zonder verdere consequenties illegaal softwaregebruik kunnen melden bij de Business Software Alliance BSA. Bedrijven die zich aanmelden, krijgen hulp bij de verwijdering van de illegale software en de aanschaf van legale softwarelicenties. Na het verstrijken van de legalisatieperiode zullen de controles worden hervat.

 

Niet bewust van illegale software

Op de website www.risicoalarm.nl staat meer informatie over de campagne. Hier vinden bedrijven ook de Health Check Tool waarmee ze kunnen nagaan hoe groot het risico is dat ze lopen op het vlak van softwaremanagement. Onderzoek in opdracht van de BSA wees uit dat in 2005 gemiddeld 30 procent van de zakelijke software die in Nederland werd gebruikt, illegaal was. In veel gevallen blijkt dat ondernemingen zich onvoldoende bewust zijn van het feit dat zij gebruikmaken van illegale software.

 

Non-profit organisatie

De BSA is een non-profit beroepsvereniging van IT organisaties en softwareleveranciers in Nederland. De BSA is geen regulerend orgaan maar is wel gemachtigd door haar leden om namens hen op te treden. Bijvoorbeeld als er redenen zijn om aan te nemen dat een organisatie gebruik maakt van illegale software. Vorig jaar voerde de BSA een soortgelijke actie uit onder de naam ‘Maak de zaak in orde’.

Reageer op dit artikel