nieuws

Vacatures in logistiek groeien het hardst

Home

De vraag naar transportmedewerkers en logistiek personeel is het afgelopen half jaar flink gestegen. Het aantal online vacatures in deze sector nam in juli voor de zesde maand op rij toe. Hiermee zijn ze de grootste stijger van alle branches. De sector IT heeft juist te maken met een terugslag. Dit blijkt uit cijfers van Monster Employment Index.

Vacatures in logistiek groeien het hardst
Vacatures logistiek

De totale Index daalde de afgelopen maand wel licht met 5 punten, maar staat met 154 nog altijd 45 punten hoger dan een jaar geleden. De Monster Employment Index berekent de gegevens op basis van driehonderd Nederlandse carrièresites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven.

 

Transport, Post, Logistiek

Het Index-cijfer voor de sector Transport, Post en Logistiek steeg in juli naar 189 punten, de hoogste piek sinds het begin van de meting in 2004. Vooral in de eerste helft van 2006 groeide de vraag naar personeel fors. In zes maanden tijd steeg de Index 70 punten. Volgens vervoersvereniging EVO heeft de stijging vooral te maken met de verder toegenomen betekenis van Nederland als doorvoerland binnen Europa. Zeker nu de economie weer aantrekt, komt er meer werk.

 

Transport grootste stijger

De transportsector was met een toename van 12 punten de grootste stijger van de Index over de maand juli. Andere sectoren waar de Index een stevige groei liet zien waren Onderzoek & Ontwikkeling (+11), Horeca (+10) en de Publieke Sector (+10). Een opvallende daling was te zien in de Financiële sector (-9) dat zich in de eerste zes maanden van 2006 juist zeer sterk had ontwikkeld. Ook de IT (-13) kende voor de tweede maand op rij een duidelijke terugslag.

 

Vakantieperiode

De totale Index daalde in juli met 5 punten naar 154. Wel staat hij hiermee nog 38 punten hoger dan een half jaar geleden en 45 punten hoger dan de Index van juli 2005. “De lichte daling van de Index is ongetwijfeld te wijten aan de vakantieperiode waarin traditioneel minder geworven wordt”, aldus Marc de Vries, managing director van Monsteroard.nl.

 

Daling West/Randstad

De daling van de Index was het sterkst te zien in de regio West/Randstad waar hij met 7 punten daalde, voornamelijk door een sterke afname van recruitment in Zuid-Holland. De daling van de Index in Midden/Oost lag gelijk aan de landelijke trend: 5 punten. De andere delen van Nederland hadden het minst te maken met een terugval. De regio Noord daalde 2 punten, Zuid slechts 1 punt.

 

Europa

De Europese Index steeg wel, met 4 punten. Dit had voornamelijk te maken met een grote stijging in Frankrijk (+20). Ook in Duitsland steeg de vraag naar personeel ten opzichte van de maand ervoor (+4). Groot-Brittannië (-2) en Zweden (-13) kenden net als Nederland eveneens een zomerdip.

 

Het volledige rapport: http://eIndex.monsterworldwide.com

 

Kijk ook op de vacaturesite van logistiek.nl.

Reageer op dit artikel