nieuws

Veel eerstedagsmeldingen in eerste drie weken

Home

In de eerste drie weken van juli hebben werkgevers bijna tienduizend eerstedagsmeldingen via salarisverwerker ADP naar de Belastingdienst verstuurd. De eerstedagsmelding lijkt dus populair te zijn. Sinds 4 juli moeten alle werkgevers nieuwe medewerkers vóór aanvang van de werkzaamheden aanmelden bij de Belastingdienst.

Veel eerstedagsmeldingen in eerste drie weken
Eerstedagsmelding

Met de komst van de eerstedagsmelding (EDM) per 4 juli 2006 is er voor de werkgever heel wat veranderd. Het is niet meer voldoende om een nieuwe medewerker tegelijk met de eerstvolgende loonaangifte bij de Belastingdienst aan te melden. Tegenwoordig moet dat gebeuren vóórdat de nieuwe werknemer begint met werken. Dat dit de nodige administratieve lasten met zich meebrengt mag duidelijk zijn. Werkgevers moeten immers voordat de medewerker officieel aan de slag gaat alle voor de EDM benodigde gegevens ingezameld hebben. Voor die tijd kon dit na de officiële indiensttreding – en dus gemakkelijker – plaatsvinden.

 

Hoe aanmelden?

Werkgevers kunnen de EDM op de website van de Belastingdienst uitvoeren. Dat gebeurt via een persoonlijk domein van de werkgever. Er is per werkgever echter slechts één autorisatie. Meer mensen toegang geven kan alleen als een werkgever er geen bezwaar tegen heeft dat allerlei vertrouwelijke informatie als de aangifte omzetbelasting en vennootschapsbelasting ook zichtbaar is. Een andere optie is het melden via de salarisverwerker.

Decentraal aanmelden

Salarisverwerker ADP Nederland heeft voor haar klanten onder andere een internetoplossing ontwikkeld, waarmee het aanmelden van nieuwe medewerkers overal kan plaatsvinden. Vooral geschikt voor bedrijven met decentrale vestigingen, zoals winkelketens en horecagelegenheden. Mensen die verantwoordelijk zijn voor de aanname van nieuw personeel kunnen op hun eigen vestiging zelf eerstedagsmeldingen doen.

 

Veel meldingen

Tussen 1 en 19 juli zijn er volgens de salarisverwerker een kleine tienduizend eerstedagsmeldingen gedaan door ruim tweeduizend werkgevers. Per bedrijf zijn dat gemiddeld zo’n vier á vijf meldingen in drie weken. Voor sectoren waar tijdelijk personeel veel voorkomt, zoals de logistieke sector, betekent de invoering van de eerstedagsmelding een verzwaring van de administratieve lasten.

 

Alle informatie over de eerstedagsmelding door de Belastingdienst

 

 

Reageer op dit artikel