nieuws

Prijzen containervervoer stijgen gemiddeld met dertien procent

Home

De prijzen van containervervoer over zee zijn tussen 2003 en 2005 over bijna de hele linie gestegen. Alleen de prijzen voor het vervoeren van containers van Amerika naar Europa daalden met 5 procent. Grootste stijger was de prijs van het vervoer van Azië naar Europa. Deze ging met gemiddeld 25 procent omhoog.

Prijzen containervervoer stijgen gemiddeld met dertien procent
Klik hier

Dit blijkt uit het rapport dat Unctad begin 2006 publiceerde. In de ‘Review of Maritime Transport 2005’ staat een overzicht van de ontwikkeling in de marktprijzen op de vier belangrijkste shipping lanes voor Europa: die van en naar Azië en van en naar Amerika.

 

Op deze shipping lanes zijn er imbalances. Voor het vervoer van een inkomende container vanuit Azië naar Europa moet ruim tweemaal zoveel betaald worden als voor een uitgaande container naar Azië. Voor de trade tussen Europa en de USA ligt dit precies andersom: hier moet voor een uitgaande container naar de USA bijna tweemaal zoveel betaald worden als voor een inkomende container uit de USA.

 

Prijsontwikkeling

De prijsontwikkeling voor 2005 en 2006 zal afhangen van de mogelijkheden die rederijen zien om prijsverhogingen door te voeren, en de weerstand die verladers hiertegen kunnen bieden. De zorg om veiligheid zal zeker leiden tot prijsstijgingen zorgen.

 

 

Reageer op dit artikel