nieuws

Poolse arbeiders beter behandelen

Home

Poolse arbeiders beter behandelen
De Poolse grens

De Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) heeft het kabinet gevraagd om duidelijke en eerlijke eisen te stellen aan arbeid door mensen uit Midden- en Oost-Europa. Het kabinet dient voor 1 mei 2006 een besluit te nemen over het openstellen van grenzen naar bijvoorbeeld Polen.

De Poolse grens

De VIA signaleert dat, met betrekking tot de huisvesting en begeleiding, vaak geen regelgeving of controle bestaat en dus bijvoorbeeld huisvesting onder erbarmelijke omstandigheden voorkomt. "Huisvesting valt buiten een CAO en daarom vragen wij de overheid om ook te kijken naar alle aspecten die rondom het openstellen van de grenzen bewegen. Dat mensen in schuren en garages wonen, mag natuurlijk niet voorkomen", aldus Gerlof Roubos, directeur van de VIA.

 

Verbetering economie

De ervaring van de VIA is dat, als werknemers uit Polen legaal in Nederland werken, ze ook voor hun moederland een wezenlijke bijdrage leveren aan de economie. Ze investeren veel geld in bijvoorbeeld het opknappen van huizen in Polen. Dit betekent dat het welvaartsniveau stijgt en op den duur het aantal gastarbeiders uit Polen zal afnemen. Als dus de grenzen niet open zijn en er geen duidelijke regels gelden wordt illegaliteit in de hand gewerkt, wat een averechts effect heeft. Illegaal werkende arbeiders uit Polen krijgen vaak geen eerlijke beloning.

 

Wetgeving niet duidelijk

De fraudezaak zoals die in het begin van 2006 in de Rotterdamse haven is voorgekomen met Poolse vaklui die daar werkten zou voorkomen moeten worden. Gerlof Roubos onderschrijft het belang van een goede regelgeving: "Door de onduidelijke wetgeving komen er allerlei witte, zwarte en grijze constructies voor, zoals in het geval met de Polen in de haven. Controles uitvoeren is belangrijk, maar lastig. Als er meer arbeidsinspecties worden uitgevoerd stijgt de pakkans van 5 naar 8 procent en dat is nog heel weinig."

 

Lees meer: ‘Fraude ontdekt in Rotterdamse haven’ op NOS.nl (maart 2006)

Reageer op dit artikel