nieuws

Topman DSM naar TNT

Home

Financieel directeur Henk van Dalen (53) van chemieconcern DSM gaat naar TNT. Hij moet het post- en logistiekbedrijf door de huidige problemen zien te loodsen en helpen ‘met het verscherpen van de strategische focus’, zoals TNT-topman Peter Bakker het afstoten van de divisie logistiek toelichtte.

Bij DSM was Van Dalen als financiële topman betrokken bij de verkoop van de bukchemiepoot en de overname van de Roche-vitaminepoot. Van Dalen heeft ervaring in het transformeren van een bedrijf.

DSM is in een paar jaar tijd een geheel ander bedrijf geworden dat zich vooral richt op producten voor de voedings- en de farmaceutische industrie en fijnchemie.
Van Dalen treedt formeel per 1 april 2006 aan. Hij is zes jaar lid van de raad van bestuur van DSM geweest en heeft 29 jaar voor het chemieconcern gewerkt.

Verschil van mening
Bij TNT neemt hij de plaats in van Jan Haars, die in september bekendmaakte te vertrekken wegens verschil van mening met de andere leden van de raad van bestuur over de manier waarop het bedrijf moet worden geleid. Hij zei in functie te blijven tot TNT een geschikte opvolger voor hem had gevonden. Haars vertrekt nu 31 maart 2006.
Van Dalen heeft economie en sociologie gestudeerd en begon in 1976 zijn loopbaan bij DSM. Daar had hij verscheidene managementfuncties en in 2000 trad hij toe tot de raad van bestuur.

Bakker is verheugd
Bestuursvoorzitter Bakker van TNT is verheugd over de komst van Van Dalen. Volgens hem staat de nieuwe financieel directeur ‘garant voor leiderschap bij de afsplitsing van logistics, de aanpak van de belastingkwesties, de optimalisatie van onze kapitaalstructuur en het leveren van een belangrijke bijdrage aan de toekomstige winstgevende groei van TNT’. DSM liet in een persbericht weten het vertrek van Van Dalen in hoge mate te betreuren, ‘maar zijn besluit om een nieuwe carrière-uitdaging aan te gaan te respecteren’.

Reageer op dit artikel