nieuws

UPS bekijkt overname TNT

Home

De Amerikaanse pakketbezorger UPS bekijkt een overname van post- en logistiek bedrijf TNT. Dat zei bestuurslid Kurt Kuehn van UPS in een interview met de Duitse krant Die Welt.

Op de vraag van de verslaggever van Die Welt of het bedrijf belangstelling heeft voor het Nederlandse TNT zei Kuehn: ‘Dat is een mogelijkheid. We kijken ernaar.’

 

Bestuursvoorzitter Michael Eskew van UPS zei in hetzelfde interview dat het bedrijf overweegt overnames te doen in de postsector in Europa. Hij sluit vijandige overnames niet uit. Op de beurs in Amsterdam werd de opmerking van Kuehn serieus genomen. De koers van TNT won in de ochtendhandel ruim 3 procent. Volgens zakenbank SNS Securities zou een overname van TNT door UPS nauwelijks op verzet stuiten van mededingingsautoriteiten.

 

De Amerikanen doen nog helemaal niets in de briefbezorging in Europa. Op het gebied van express vullen de twee elkaar goed aan, stelt SNS. UPS is vooral actief in de VS en TNT in Europa. Gezamenlijk zouden ze een marktaandeel hebben van 35 procent, tegenover 25 procent van DHL. TNT boekte over 2004 een jaaromzet van 12,6 miljard euro. De omzet van UPS ligt met 36,5 miljard dollar (31,2 miljard euro) 2,5 keer hoger.

 

SNS Securities denkt dat een combinatie op het gebied van vrachtvervoer evenmin problemen oplevert voor de kartelwaakhonden. Alleen de Nederlandse overheid zou een obstakel kunnen vormen, aldus SNS. De Staat zal de koper strenge eisen opleggen om een goed postnetwerk in Nederland te waarborgen. De postdivisie van TNT, TPG Post, is volgens de Postwet verplicht tot een uniforme dienstverlening. Het bedrijf moet post bezorgen in het gehele land tegen een gelijk tarief en onder dezelfde condities.

 

De Staat heeft nog altijd 10 procent van de aandelen in handen. Het is de bedoeling dat de overheid zich geleidelijk terugtrekt en dat de postmarkt geheel wordt vrijgegeven. Dat zou medio april 2007 moeten gebeuren, afhankelijk van instemming van de Tweede Kamer en de liberalisering in omringende landen als Duitsland en Groot-Brittannië.

 

In de gehele sector is een consolidatieslag gaande. Zo nam participatiemaatschappij CVC een belang in de Deense posterijen en meldde Deutsche Post eerder deze maand 5,5 miljard euro over te hebben voor zijn Britse branchegenoot Exel. ‘Het nieuws verbaast me dan ook niet, alleen de partij is opmerkelijk. UPS heeft nog niets op postgebied’, aldus analist G. Luijkx van onderzoeksbureau Iris. ‘Het aandeel TNT is bovendien relatief goedkoop. De koers-winstverhouding ligt een stuk lager dan bij Europese branchegenoten. Dat trekt ook kopers.’ TNT liet vrijdag weten geen commentaar te geven.

Reageer op dit artikel