nieuws

NYK wil Kritikos weg uit Ceres-terminal

Home

AMSTERDAM – De Ceres Paragon Terminal in Amsterdam gaat wellicht failliet, nu NYK (voor 50 procent eigenaar van de terminal) dreigt zich terug te trekken als de andere eigenaar, Chistos Kritikos, zijn aandelen niet van de hand doet.

Dat bleek tijdens het kort geding dat NYK tegen Kritikos heeft aangespannen. Volgens NYK zijn de conflicten met de geestelijk vader van de terminal te groot om nog samen verder te gaan. De Amerikaanse Griek blijkt contractueel te hebben vastgelegd 20 tot 40 miljoen dollar te ontvangen voor zijn belang, zelfs nu de terminal per dag 35.000 euro verlies maakt. Volgens het Rotterdams Dagblad bedraagt de schuld eind dit jaar 174 miljoen euro, waarvan 75 miljoen voor rekening van NYK komt.
Het kort geding voor de Amsterdamse rechtbank diende net nadat bekend werd dat de terminal twee lijndiensten als klant heeft binnengehaald. NYK wil dat Ceres op normale gronden wordt gefinancierd en eist dat Kritikos zijn aandelen voor 20 miljoen euro verkoopt. Zo niet, dan dreigt NYK verdere financiering in de terminal te stoppen, waarna Ceres vrijwel zeker failliet gaat. Kritikos wil pas in 2007 van zijn aandelen af en heeft dat ook contractueel vastgelegd. Bij tussentijdse verkoop wil hij minstens 85 miljoen euro.
Tijdens het kort geding bleek ook dat Amsterdams havenwethouder Mark van der Horst in maart gedreigd heeft de terminal te onteigenen. Dit om daarna op zoek te gaan naar een vervanger die in zijn ogen ‘een positievere houding ten opzichte van de terminal heeft’ dan NYK. Vorig jaar is ook al gesproken over een overname van de terminal door het Rotterdamse ECT. Dit naar verluidt om Amsterdam als mogelijke concurrent uit de markt te kopen. Kritikos vond de geboden prijs van 155 miljoen toen te laag.
De Amsterdamse rechtbank doet op 9 juni uitspraak.

Reageer op dit artikel