nieuws

Containeroverslag drijft groei Rotterdamse haven op

Home

Rotterdam – De Rotterdamse haven heeft het eerste kwartaal 6 procent meer vracht overgeslagen dan in dezelfde periode vorig jaar. Containeroverslag groeide de afgelopen drie maanden het sterkst, met 18 procent tot 22 miljoen ton (+360.000 teu tot 2,23 miljoen teu).

In totaal verwerkte de haven dit kwartaal 92 miljoen ton. Het havenbedrijf verwacht voor heel 2005 een groei in overslag van 3 procent en van containers met minimaal 10 procent. Katalysator voor deze voorgaande groei is evenals in 2004, de toename van het intra-Europese verkeer en dat met Zuid-Amerika en Azië. De ontwikkeling van de overslag van de andere goederensoorten ligt in lijn met de continuïteit van het vorig jaar.
De overslag van agribulk (-8%), ertsen en schroot (-2%) en het ro/ro vervoer (-8%) daalde, vooral door respectievelijk de terugvallende import van tapioca, de afbouw van een hoogoven in Luik en de omzetting van een dienst in containervaart. Waarschijnlijk vlakt het effect van deze factoren in de loop van het jaar af.
De afhandeling van overig stukgoed (+2%) werd gedrukt door slechte fruitoogsten en die van minerale olieproducten (+4%) door het ‘missen’ van enige stookolieafvoer naar Azië. Daarentegen kan de vraag uit de VS naar benzines, vanaf het tweede kwartaal compenserend werken. De overslag van ruwe olie (+1%) zit tegen het plafond van de raffinagecapaciteit.
Vorig jaar bedroeg de totale overslag 354 miljoen ton. Dat was 8 procent meer dan in 2003.

Reageer op dit artikel