nieuws

Meer economische schade door files

Home

ZOETERMEER – Files hebben het Nederlands bedrijfsleven afgelopen jaar 480 miljoen euro gekost, een toename van 73 miljoen euro vergeleken met 2003. De aanleg van een aantal spitsstroken scheelde fors in de kosten, maar was niet voldoende om de groei van het verkeer op te vangen. Dat hebben de verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) dinsdag bekendgemaakt.

In augustus gingen beide belangenverenigingen nog uit van een economische schade van 513 miljoen euro. Dankzij de aanleg van een aantal spitsstroken was het bedrijfsleven op enkele trajecten minder kwijt dan aanvankelijk gedacht. Het gaat om de A2 bij Eindhoven en tussen Oudenrijn en Everdingen en om de A50 tussen Ewijk en Grijsoord.
De spitsstroken geven volgens EVO en TLN lucht, maar de oplossing is tijdelijk. De extra ruimte op de weg is lang niet voldoende om de groei van het verkeer op te vangen. Ondanks de spitsstrook tussen Oudenrijn en Everdingen was het bedrijfsleven daar 39 miljoen euro aan files kwijt, een toename van maar liefst 54 procent. Daarmee waren de files daar de duurste van Nederland. Daar staat tegenover dat op de ringweg bij Eindhoven files 29 procent minder kostten dankzij de spitsstrook.

Reageer op dit artikel