nieuws

Kopers azen op Rotterdamse havenpool

Home

ROTTERDAM – De Rotterdamse havenpool SHB staat in de belangstelling van twee potentiële kopers. Die bieden tegen elkaar op om het uitzendbureau voor havenwerkers in handen te krijgen. Dat heeft SHB-directeur Janssen vandaag gezegd.

W. van Gessel, eigenaar van uitzendbureau Humares in Vlissingen, en H. Vervat, eigenaar van het bedrijf Matrans, zijn uit op een meerderheidsbelang in SHB. De aandacht van de mogelijke kopers komt op het moment dat de havenpool na jarenlange verliezen eindelijk in 2004 een operationele winst van 1 miljoen euro liet zien.
Het personeel heeft 38 procent van SHB in handen. Zowel Van Gessel als Vervat hebben al een bod uitgebracht. Vervat had als eigenaar van de containeroverslagbedrijven Hanno en Uniport een groot belang in SHB, maar met de verkoop van de twee stuwadoorsbedrijven is dat aanzienlijk afgenomen.
Janssen zelf heeft de voorkeur voor Humares. Hij heeft al een intentieverklaring met Van Gessel ondertekend, maar zegt het bod van Vervat ook erg serieus te nemen. Humares heeft nog geen belang in de Rotterdamse haven. Eind januari moet duidelijk zijn welke partij een meerderheidsbelang in SHB krijgt.
SHB heeft een negatief eigen vermogen van 10 miljoen euro. Dat heeft onder meer te maken met een betalingsachterstand van de pensioenpremie voor de 650 werknemers. Ook heeft het Havenbedrijf Rotterdam nog een lening van 4,5 miljoen euro bij SHB uitstaan. Voormalig directeur W. Scholten van het Havenbedrijf heeft deze verstrekt om SHB van de ondergang te redden.
SHB had drie jaar geleden nog duizend werknemers. Toen de markt instortte, was het bedrijf genoodzaakt flink te bezuinigingen. Het personeel deed een loonoffer en het aantal medewerkers werd verminderd. De reorganisatie is volgens Janssen succesvol verlopen. Daar komt bij dat afgelopen jaar de containermarkt in de Rotterdamse haven zich heeft hersteld. Ondanks het sterk verbeterde resultaat is een nieuwe partner wel noodzakelijk, stelt de directeur. ,,De markt blijft grillig.”

Reageer op dit artikel