nieuws

Oracle koopt Peoplesoft voor ruim 10 miljard dollar

Home

Het Amerikaanse softwareconcern Oracle koopt zijn concurrent Peoplesoft voor 10,3 miljard dollar. Peoplesoft heeft zijn verzet tegen de overname na anderhalf jaar opgegeven. De overnamesom geeft de waarde van het concern nu goed weer, aldus Peoplesoft maandag.

De topman van Oracle, Larry Ellison, verklaarde dat de overname begin januari al kan zijn afgerond. Per aandeel bedraagt de overnameprijs 26,50 dollar. De slotkoers van het aandeel Peoplesoft van vrijdag bedroeg 23,95 dollar. Het uiteindelijke bedrag is een stuk hoger dan het eerste bod van juni 2003. Dat bedroeg 16 dollar per aandeel. Oracle was vastbesloten Peoplesoft in te lijven en heeft het bod diverse malen verhoogd. Tot maandag heeft Peoplesoft de bedragen steeds te laag genoemd.
De directie van Peoplesoft volhardde dan wel in haar afwijzing, maar de aandeelhouders dachten er anders over. In november, toen het overnamebod op 24 dollar per aandeel stond, had Oracle 61 procent van de aandelen in bezit. Oracle had de rechter ingeschakeld om de overname te laten doorgaan. De zaak zou woensdag dienen. Het concern eiste dat Peoplesoft zijn barrière voor een overname zou afbreken. Deze ‘gifpil’ bestond hierin, dat klanten van Peoplesoft het recht hadden om het vijfvoudige van de prijs van Peoplesofts producten op te eisen als na de overname de ondersteuning voor die producten zou verdwijnen. De twee ondernemingen schorten nu alle rechterlijke procedures op. De rechtszaken worden definitief naar de prullenmand verwezen als de overname eenmaal in kannen en kruiken is.
Woensdag zou Oracle ook zijn kwartaalcijfers publiceren, maar die zijn in verband met de rechtszaak twee dagen vervroegd. Maandag maakte Oracle bekend dat de nettowinst in het tweede kwartaal van zijn boekjaar is gestegen van 617 miljoen tot 815 miljoen. De omzet nam met 10 procent toe tot 2,76 miljard dollar. Zowel winst als omzet is beter dan was verwacht.

Reageer op dit artikel