nieuws

VTL ontwikkelt loopbaantest voor chauffeurs

Home

ALPHEN AAN DEN RIJN – Opleidingsinstantie VTL ontwikkelde samen met bureau Berenschot een loopbaantest voor vrachtautochauffeurs. Aan de hand van die test met dertig vragen komen chauffeurs erachter in hoeverre ze zich verder willen, kunnen of moeten ontwikkelen in hun loopbaan. Halverwege december is de test werkzaam.

Aan de lijst met dertig vragen is door VTL het een en ander toegevoegd. Het belangrijkste onderdeel, na het invullen van de vragen, is het advies dat chauffeurs krijgen. In dat advies staat welke stappen ze kunnen ondernemen om de situatie waarin ze verkeren te verbeteren. De werkgever krijgt volgens VTL eveneens een beter inzicht in de beweegredenen, gemoedtoestand en toekomstwensen van de werknemer. Ferdi van Wersch van VTL: “Het is niet zo dat deze test is opgezet omdat wij of de chauffeurs niet tevreden zijn over de mogelijkheden die bedrijven nu op dit vlak bieden aan chauffeurs. Het is een extra service.” Volgens de opleider is het voor werkgevers van belang om over voldoende gekwalificeerd personeel te beschikken, terwijl het voor werknemers belangrijk is om interessant te blijven voor wekgevers.

Antwoordcategorieën
Er zijn drie antwoordcategorieën waarin een chauffeur na het invullen van de enquête terecht kan komen: ‘slecht inzetbaar’, ‘redelijk inzetbaar’ en ‘goed inzetbaar’. De score en dus ook de plaatsing in een van die categorieën wordt berekend aan de hand van het aantal gescoorde punten. Dat aantal is niet voor iedere vraag gelijk. VTL koos in het voortraject van de test voor een aparte aanpak. Het bezocht de chauffeurs in chauffeurscafés en wegrestaurants en vroeg naar zaken die hen bezighielden. De gestelde vragen worden op dit moment aan een laatste test onderworpen, zodat ze vanaf week 49/50, zo medio december beschikbaar zijn.

Papier en digitaal De test is beschikbaar als digitale en papieren versie. De test is een aanvulling op de VTL brochures ‘Op weg naar employability’ voor werkgevers en ‘Op weg naar Morgen’, voor werknemers. Werknemersvakbonden als FNV Bondgenoten en het CNV werkten mee aan het opstellen van de werktest.

Reageer op dit artikel