nieuws

Peoplesoft wijst Oracle voor vijfde keer af

Home

De raad van bestuur van softwaremaker Peoplesoft gaat niet in op het overnamebod van Oracle van 8,8 miljard dollar. Oracle probeert al anderhalf jaar Peoplesoft te kopen en heeft al vijf keer vergeefs een bod gedaan.

Nu moeten de aandeelhouders van Peoplesoft laten weten of ze akkoord gaan met het bod. Oracle heeft hen tot 19 november de tijd gegeven om te reageren op wat het bedrijf ‘het laatste bod’ noemt. Als de meerderheid van de Peoplesoft-aandeelhouders dit bod niet accepteert, trekt Oracle zich terug. Oracle-topman Larry Ellison antwoordde op de afwijzing van Peoplesoft dat het nu ‘tijd is om de zaak af te ronden’.

Overnamestrijd
Oracle probeert al anderhalf jaar Peoplesoft over te nemen en heeft vijf keer een bod op de aandelen uitgebracht. Peoplesoft vindt het laatste bod van 8,8 miljard dollar ‘onvoldoende’. In februari wilde Oracle nog 9,2 miljard betalen. Oracle zegt dat de verlaging het gevolg is van de verminderde vooruitzichten voor Peoplesoft, maar daar is George Battle van Peoplesofts onafhankelijke orgaan ter beoordeling van de overname het niet mee eens. ‘Wij geloven absoluut dat Peoplesoft meer waard is dan anderhalf jaar geleden. We denken dat het duidelijk is dat Oracle Peoplesoft wil kopen om de eigen neergang van applicatiesoftware te stoppen.’ Battle wees erop dat Peoplesoft dit jaar al 418 nieuwe klanten heeft binnengehaald en voor 422 miljoen dollar aan licentie-inkomsten.

Afloop
Het is bijna onvermijdelijk dat de overnamekwestie voor de rechter wordt uitgevochten, zelfs als de meerderheid van Peoplesoft-aandeelhouders met het bod instemt. Peoplesoft heeft een ‘gifpil’ ingesteld waarmee het voor iedere overnemende partij veel duurder wordt. Zo moet de kopende partij bijvoorbeeld allerlei garanties afgeven aan de klanten van Peoplesoft over de voortzetting van bijvoorbeeld service-activiteiten. Oracle en Peoplesoft verschijnen 24 november voor de rechter in Delaware over de rechtmatigheid van de gifpil.

Reageer op dit artikel