nieuws

Albert Heijn wil Deli XL kwijt

Home

ZAANDAM – Supermarktconcern Ahold wil af van de Nederlandse groothandel Deli XL. Het formele proces om het bedrijfsonderdeel af te stoten begint binnenkort, aldus Ahold vandaag in een verklaring.

Ahold wil zich in Nederland vooral richten op retailactiviteiten. Daar past Deli XL niet in, want het bedrijf is vooral een groothandel. Ahold meldt daar nadrukkelijk bij dat deze strategie niet geldt voor de Verenigde Staten, waar het met dochter US Foodservice een flink aandeel in groothandelsactiviteiten inneemt.
Concurrent Sligro is geïnteresseerd in Deli XL. Gesprekken tussen Ahold en Sligro zijn er echter nog niet geweest. Volgens financieel directeur Van Rozendaal van Sligro is het bedrijf ook niet van ‘de gekke sprongen’. ,,Maar we zijn een kerngezonde onderneming”, voegt hij daaraan toe, waarmee hij wil zeggen dat Sligro een dergelijke overname wel zou kunnen financieren.
Topman Moberg van Ahold zei in een verklaring dat het bedrijf Deli XL niet de nodige aandacht kan geven. ,,De investeringen en aandacht van het management die noodzakelijk zijn om een grotere rol te gaan spelen in de foodservice-sector sluiten hier niet op aan. We zullen ons maximaal inspannen om een passende koper te vinden.”
Deli XL boekte vorig jaar een omzet van 837 miljoen euro. De groothandel kampt al twee jaar met lagere omzetten. Uit het jaarverslag van Ahold over 2003 blijkt dat de omzet vorig jaar met 3,8 procent daalde door vooral de malaise bij de kleinere horeca- en cateringbedrijven. Het bedrijfsresultaat staat ook al ten minste twee jaar onder druk. Vorig jaar boekte het bedrijf een bedrijfsresultaat van 6 miljoen euro en het jaar daarvoor 8 miljoen euro, een daling van 65 procent ten opzichte van 2001.
Om de kosten beter in de hand te houden werd er in augustus vorig jaar een reorganisatie aangekondigd. Van de ruim 2000 banen moesten er tweehonderd verdwijnen. Volgens de woordvoerder van Ahold is deze operatie op een haar na zo goed als afgerond.
De levensmiddelengroothandel is actief in Nederland en België en heeft een sterke positie in bedrijfskantines. Ahold is sinds 1985 actief in deze tak van handel. Deli XL levert nu ongeveer 60.000 producten aan 30.000 ziekenhuizen, bedrijfsrestaurants, scholen en horecaklanten.

Reageer op dit artikel