nieuws

Railion zet vraagtekens bij voorstel EU

Home

UTRECHT – De Europese Unie heeft een voorstel ingediend om verladers financieel te compenseren voor vertragingen op het spoor. Spoorvervoerder Railion zet grote vraagtekens bij het voorstel, omdat volgens het bedrijf de aansprakelijkheid voor vertragingen niet alleen een zaak is van de vervoerder, maar dat vertragingen ook ontstaan door defecten of tekortkomingen aan de infrastructuur.

Volgens Railion is in het voorstel van de EU wel een verhaalmogelijkheid opgenomen, maar hoe die in de praktijk moet gaan functioneren wordt niet duidelijk, zo zegt de spoorvervoerder. Het bedrijf vraagt zich daarnaast af waarom staatssecretaris Nicolai in een recente brief aan de Tweede Kamer dit EU voorstel steunt.
Volgens Railion hangt het af van de overeenkomst tussen verlader en vervoerder in hoeverre transportsnelheid en punctualiteit als kwaliteitsaspect zijn meegenomen. “Klanten maken zelf de afweging op basis van kosten en kwaliteit”, aldus de vervoerder. Railion verwacht zelf meer van een snelle liberalisering van de Europese spoormarkt. Het zou een veel effectiever middel zijn om de kwaliteit van het internationale railproduct te verhogen.

Reageer op dit artikel