nieuws

ICT op zee

Home

Afgelopen week lag het grootste cruiseschip ter wereld, de Queen Mary 2, in de haven van Rotterdam. Dit 870 miljoen euro kostende schip zit boordevol met de nieuwste informatietechnologie.

Ter ondersteuning van onder andere de service en logistiek is er een volledig geïntegreerd computersysteem aangelegd. Alle deelsystemen zijn op basis van Progress Sofware’s Open Edge platform aan elkaar geknoopt. Omdat het schip het merendeel op zee is moeten alle systemen onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Via een satellietverbinding is er wel enige IT-ondersteuning vanaf de wal mogelijk. Hierop kan men niet volledig vertrouwen omdat de satellietverbinding wel eens uit kan vallen. Verder krijgen gasten een identiteit- en betaalkaart waarmee betalingen en in- en uitchecken snel en efficiënt kan worden afgehandeld. Er is ook een Wi-Fi internetcafé aan boord.

Reageer op dit artikel