nieuws

Miljardenbesparing haalbaar in volksgezondheid

Home

DEN HAAG – Met een logistiek oog naar de gezondheidszorg kijken was de opdracht van VWS-minister Hoogervorst aan TPG ceo Bakker. Maandag werden daarvan de resultaten gepresenteerd in het MCH Westeinde Ziekenhuis in Den Haag: maximaal 3,5 miljard euro aan kostenbesparing is haalbaar. Dat is twintig tot 25 procent van de huidige ziekenhuisbegroting.

Een flink deel van de besparing is haalbaar doordat volgens Bakker zestig tot tachtig procent van de gevallen sprake is van een standaardbehandeling. Dat betekent herhalingsrecepten en die zijn volgens Bakker veel beter te plannen dan nu wordt gedaan. Ook zouden als gevolg van centraal inkopen de groothandels en apotheken een minder belangrijke rol kunnen spelen, waarmee een besparing van zevenhonderd tot achthonderd miljoen euro haalbaar is. “Die zijn in sommige gevallen alleen maar een extra, onnodige, schakel tussen producent van de geneesmiddelen en de patiënt.” Bakker: “Ik besef dat patiënten natuurlijk geen pakketjes zijn, maar het lijkt me zinvol hard te werken aan de besparingen die zeker haalbaar zijn.” Hoogervorst: “We hopen aan de hand van dit leesbare rapport toch zoveel mogelijk van de voorspelde besparingen binnen te kunnen halen.”

Reageer op dit artikel