nieuws

Optimisme terug bij exporterende bedrijven

Home

Het optimisme is terug bij de exporterende bedrijven in Nederland. Tweederde van de internationaal opererende ondernemingen verwacht dit jaar een stijging van de uitvoer ten opzichte van 2003. Dat is aanmerkelijk meer dan de 41 procent van de bedrijven, die vorig jaar rekende op een groei van de export.

Dat staat in het dinsdag gepresenteerde onderzoek van de kredietverzekeraar Atradius en exportorganisatie Fenedex ‘Trends in Export’. Ondernemers verwachten dat de waarde van hun geëxporteerde producten in 2004 gemiddeld 2,9 procent zal stijgen. Bijna de helft van de bedrijven is van plan dit jaar nieuwe buitenlandse markten aan te boren. Rusland is met een percentage van 12,3 procent het meeste in trek als nieuwe exportbestemming. Groot-Brittannië en China worden beide door bijna eentiende van de ondernemers genoemd als nieuwe markten.
Vorig jaar voerden bedrijven hun goederen en diensten gemiddeld naar bijna 22 landen uit. Het belangrijkste exportland is sinds jaar en dag Duitsland. In 2003 verkocht 79,6 procent van de ondernemers producten aan de oosterburen. Daarnaast is België in opmars. Vorig jaar exporteerde 76,9 procent naar de zuiderburen, tegen 60,2 procent in 2002.
Buiten de Europese Unie zijn de Verenigde Staten de belangrijkste bestemming voor Nederlandse koopwaar. In 2003 exporteerde 41,8 procent naar de VS. Polen geldt buiten de EU als tweede bestemming. Vorig jaar werd door 41,4 procent van de Nederlandse bedrijven uitgevoerd naar het land dat per 1 mei toetreedt tot de EU. Ondernemers verwachten komend jaar ruim driekwart van de productie in Nederland te houden. Verwacht wordt dat bijna eentiende wordt uitbesteed naar China, 5 procent naar nieuwe EU-lidstaten en nog eens bijna eentiende naar andere landen.

Reageer op dit artikel