nieuws

Meevaller voor Betuwelijn

Home

De aanleg van de Betuwelijn valt 161 miljoen euro goedkoper uit dan was geraamd. Het aanbesteden van delen van het spoor, geluidsschermen, beveiliging en bovenleiding vallen volgens ProRail lager uit dan vooraf was geraamd.

De aanbestedingen waren vooraf in totaal op 544 miljoen geraamd. Meevaller was de aanleg van de geluidsschermen bij Duiven, waar aanvankelijke problemen toch binnen het budget konden worden opgelost. Geluidsbeperkingen bij de Rotterdamse Calandbrug worden duurder omdat extra aanpassingen nodig zijn. Hoeveel duurder is nu nog onbekend.
Vergeleken bij de totale kosten van de aanleg, meer dan 4,5 miljard, is de meevaller relatief gezien minimaal. Toch betekent het nieuws een opsteker voor minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat, die tot nu toe veelal kostenoverschrijdingen moest melden. Wellicht hoeft nu niet de gehele reservepot van 985 miljoen te worden opgesoupeerd. Deze reserve heeft Peijs’ voorganger Roelf de Boer opzij gezet voor tegenvallers bij de bouw van de Betuwelijn en de Hoge Snelheidslijn.
Peijs laat de Tweede Kamer in mei per brief weten hoe ze de meevaller gaat besteden.

Reageer op dit artikel