nieuws

Digitale veemarkt voorkomt veetransport

Home

Vandaag heeft minister Veerman van Landbouw met een muisklik de digitale veemarkt www.onzeveemarkt.nl geopend. De online rundveemarkt levert een bijdrage aan het verminderen van het aantal veetransporten. Veerman ziet in het initiatief van Key Information en AgroPortal ook een middel om dierziekteverspreiding te voorkomen.

Directeur Heijes van Key Information stelt dat onzeveemarkt.nl geen digitale winkel voor rundvee is, maar meer een verzamelplaats voor contactadvertenties. Handelaren, boeren en slachters kunnen de dieren nu op afstand bekijken. Volgens minister Veerman zijn zo min mogelijk diercontacten en transporten nodig om een snelle verspreiding van een virus te voorkomen. Hij ziet de traditionele veemarkten als kwetsbaar systeem van handel drijven. Vanuit dierziektepreventie kan de website in zijn ogen ‘een belangrijk hulpmiddel’ zijn om het aantal veetransporten verder terug te brengen. Aanrijdingen blijft, met 80 meldingen, met stip op nummer één. Vallende lading kwam 29 keer voor en beknelling 22 maal.

Reageer op dit artikel