nieuws

Duitse maut opnieuw uitgesteld

Home

De voor 2 november geplande invoering van de maut in Duitsland wordt definitief opnieuw uitgesteld. Na crisisberaad gisteren blijken er nog steeds meer dan tachtig gebreken in het satellietgestuurde systeem te zitten. De verwachting is dat de maut nu pas volgend jaar voorjaar ingaat.

Het crisisberaad van minister Manfred Stolpe van Verkeer met Toll Collect, het consortium van bedrijven dat het systeem heeft ontwikkeld (waaronder het Duitse Telekom en DaimlerChrysler) duurde vele uren. De laatste testfase kan pas ingaan nadat belangrijke software voor het systeem goed loopt. Experts verwachten pas op 15 oktober een goed werkend systeem te hebben. Omdat de testfase minimaal vier weken moet lopen, wordt 2 november dus niet meer gehaald.
Eerder werd de oorspronkelijke ingangsdatum 31 augustus wegens technische problemen ook al niet gehaald. In een gezamenlijke verklaring meldden Toll Collect en het ministerie gisteren dat zo snel mogelijk gestart wordt met de testfase. De stabiliteit en klantvriendelijkheid van het systeem krijgen daarbij de hoogste prioriteit.
Invoering van de maut is zeker niet te verwachten voor maart 2004, melden kringen rond het ministerie. Met elke maand uitstel loopt Duitsland volgens Stolpe zo’n 156 miljoen euro mis.
Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemt het nieuwe uitstel een ‘wijs besluit’. Gezien de enorme invoeringsproblemen is de transportorganisatie vooral verheugd dat geen nieuwe ingangsdatum is genoemd.

Reageer op dit artikel