nieuws

Aantal vrouwen in transport neemt af

Home

Het aantal vrouwelijke vrachtautochauffeurs neemt af. Vorig jaar was twee procent van de chauffeurs vrouw, nu nog maar één procent. Dat zegt opleidingsinstituut VTL, dat volgende week donderdag voor de vierde keer tien opleidingsbeurzen verstrekt aan vrouwen die het chauffeursvak in willen. VTL pleit voor positieve discriminatie.

Als de economie weer aantrekt, zal het onvermijdelijke tekort aan chauffeurs steeds moeilijker kunnen worden opgevuld. Werkgevers die nu ervaring opdoen met vrouwelijke chauffeurs, hebben volgens VTL straks een voorsprong op hun concurrenten.
Bedrijven die al enige ervaring hebben met vrouwelijke chauffeurs, zeggen dat de bedrijfscultuur positief is veranderd. Zo is er sprake van een daling in het aantal conflicten. Vrouwen weten bovendien van aanpakken en zeuren minder. Er zijn echter ook vrouwen vertrokken vanwege de fysieke belasting.
De tien opleidingsbeurzen die VTL op 23 oktober uitreikt aan toekomstige vrouwelijke chauffeurs, dragen voor de laatste keer de naam van Tineke Netelenbos. Volgend jaar zal iemand anders de beurzen uitreiken.

Reageer op dit artikel