nieuws

Beste halfjaar ooit voor haven Rotterdam

Home

De haven van Rotterdam heeft in de eerste helft van 2003 164 miljoen ton goederen overgeslagen. Dat is bijna 3 procent meer dan in de eerste helft van 2002. Vooral de aanvoer steeg. De containeroverslag nam met 11,4 procent toe tot 3,5 miljoen TEU. Volgens de Rotterdamse haven zijn de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar voorspoedig. Een nieuw record aan het eind van het jaar lijkt dan ook haalbaar.

Volgens algemeen directeur Willem Scholten van het gemeentelijk havenbedrijf is het al het derde semester op rij dat de haven goed presteert. Dit ondanks tegenvallende economische ontwikkelingen. Volgens hem komt dat omdat de Rotterdamse overslag sterk steunt op basisindustrieën als chemie, raffinage, staal en kolen, die redelijk goed blijven draaien. Voor de groei in containers ligt de oorzaak in het feit dat consumptie- en productiegebieden verder uit elkaar komen te liggen. Vooral de assemblage zorgt voor veel extra vervoersbewegingen in een wereldeconomie die in toenemende mater integreert.
In containers werd gedurende het eerste halfjaar 2,5 miljoen ton meer aangevoerd (+16,5 procent) tot een totaal van 16,5 miljoen ton. De afvoer steeg met 2,9 procent tot 18,5 miljoen ton. In aantallen 20-foots containers (TEU) steeg de overslag met 11,4 procent tot 3,5 miljoen TEU. Daarbij steeg de aanvoer met 14,3 procent en de afvoer met 8,4 procent. De groei komt vooral voor rekening van het Verre Oosten en het intra-Europese verkeer. De Sars-uitbraak kan de cijfers voor het derde kwartaal iets temperen, maar Rotterdam verwacht toch een sterke groei gedurende de tweede helft van dit jaar.
Sterke dalers waren vooral de aan- en afvoer van aardolieproducten (respectievelijk -16,8 en –20,3 procent) en de afvoer van ruwe aardolie (-80,6 procent). Roll-on/roll-off vervoer steeg met 12 procent tot 5 miljoen ton.

Reageer op dit artikel