nieuws

Zware lasten, lichter trekken

Home

BT’s nieuwste handpallettruck – de PROlifter – is uitgerust met een vernuftig mechanisme waarmee – vergeleken met haar conventionele handpallettrucks – circa driekwart minder kracht nodig is om zware lasten van de plek te krijgen.

Een dergelijke bewering van een fabrikant/leverancier schreeuwt om bewijs in de vorm van een onafhankelijke test, die we dan ook prompt uitvoerden. De testmetingen wezen onomstotelijk uit dat deze handpallettruck doet wat wordt beloofd. Ter vergelijking: tweeduizend kilogram lastgewicht verplaatsen zonder gebruikmaking van het systeem vergt 48 kilogram trekkracht. Het systeem werkt progressief. Meer disselslagen betekent minder benodigde trekkracht. Bij twee slagen geen 48 kg, maar 37 kg (-25 procent). Bij drie slagen is dat 35 kg (-27 procent). Het is in principe mogelijk om met slechts 13 kilogram trekgewicht een last van 2000 kilogram te verplaatsen (-73 procent). Dit is mogelijk door continu de dissel te bewegen. De afgelegde weg per disselslag is dan wel relatief klein, waarmee deze methode alleen geschikt is voor korte afstanden, bij voorbeeld een schuine helling, of om een hoge drempel te slechten. Maar ook voor langere transportafstanden heeft het systeem absoluut nut. Het op gang brengen is namelijk het zwaarst; het op gang houden vergt bij iedere willekeurige handpallettruck beduidend minder kracht. Het principe laat zich vergelijken met dat van een ‘Vliegende Hollander’. Een deel van de pompenergie wordt via de hefboom en een excentriek naar de stuurwielen geleid, waardoor de handpallettruck gedeeltelijk vanzelf op gang komt.

Reageer op dit artikel