nieuws

Winst TPG Logistiek keldert eerste kwartaal 2003

Home

TPG heeft voor haar divisie Logistiek in het eerste kwartaal van 2003 een aanzienlijk lager resultaat behaald dan dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam dan wel toe met 1,4 procent tot 885 miljoen euro, de winst voor belastingen daalde met bijna 50 procent tot 20 miljoen. De operationele marge daalde van 4,5 naar 2,3 procent.

Als verklaring voor de teruggang noemt TPG de aanhoudende economische malaise, ongunstige wisselkoersen en tegenvallende prestaties in met name Frankrijk, Italië (non-automotive sectoren), Duitsland en Spanje. De klanten van TPG hebben nog steeds last van lage volumes en die bezorgen TPG prestatieproblemen.
De volumes uit bestaande contracten namen af door de aanhoudend ongunstige economische situatie. Dit leidde tot onderbenutting van opslagcapaciteit, vooral in Frankrijk en Spanje. Verder vallen resultaten van recente acquisities in Frankrijk, Italië en Duitsland, mede door de economie, tegen. Daarom heeft TPG een urgent programma van maatregelen aangekondigd, om kosten te besparen via standaardisatie in alle processen en systemen. In het tweede kwartaal komt een eerste evaluatie hiervan.
De autonome omzetgroei van Logistiek was in het eerste kwartaal 5 procent. Nieuwe contracten droegen 11,8 procent bij. Hiertegenover stond een verlies van 6,2 procent door beëindigde contracten en -0,6 procent door volumedalingen op bestaande contracten. In het eerste kwartaal werd voor 220 miljoen aan nieuwe contracten afgesloten (onder meer met Telecom Italia, KPN, Pirelli en Volkswagen). Dit was 72 miljoen meer dan dezelfde periode in 2002. De pipeline met nieuwe contracten is met 1,6 miljard stabiel en gezond.

Reageer op dit artikel