nieuws

Enorm voordeel te halen met ritplanning

Home

Ritplanning kan een enorm voordeel opleveren voor transporteurs en logistiek dienstverleners. Dat was al langer duidelijk, maar werd nogmaals benadrukt tijdens de deze week gehouden ritplanningsbijeenkomst in het hoofdkantoor van de ING-bank in Amsterdam. Vooral grote vervoerders maken al gebruik van ritplanningssystemen.

Uit gehouden onderzoek van TLN/Heliview en NEA blijkt dat tussen de tien en twintig procent van de vervoerders gebruik maakt van een of meerdere ritplanningsystemen. Dit cijfer is laag vergeleken bij de cijfers per truck. Volgens het rapport ‘Ritplanning, een marktverkenning’, wordt 45 procent van het totale vrachtwagenpark in Nederland direct of indirect aangestuurd door ritplanningsystemen. “Dat percentage moet overigens volgens mij iets hoger zijn, omdat in het onderzoek niet alle bedrijven zijn meegerekend”, aldus A. Rosenbrand, adjunct-directeur NEA. Kijkend naar de toekomst is er volgens de sprekers tijdens de bijeenkomst nog erg veel winst te boeken. “Bijvoorbeeld door collaboratie, waarmee je bij samenwerking met een ander bedrijf en een gecombineerde ritplanning minder hoeft om te rijden, of minder lege kilometers hoeft te rijden”, aldus Arjen Vestjens van CQM Optimization.

Reageer op dit artikel