nieuws

Drijvende weg als wegdek van de toekomst

Home

Een drijvend wegdek, een stille asfaltlaag op de rol en een wegdek dat energie oplevert. Dat zijn enkele proefprojecten in het kader van Wegdek van de Toekomst, het innovatieprogramma van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Rijkswaterstaat richt zich binnen het ministerie op het zoeken naar slimme oplossingen rond mobiliteit en infrastructuur. Een drijvende weg is een voorbeeld van een infrastructuur die snel en flexibel inzetbaar is, bijvoorbeeld bij evenementen of als een brug voor onderhoud tijdelijk dicht is. De weg beweegt tevens mee met het wisselende waterpeil. Een prototype van de drijfweg zal nog uitgebreid worden getest.
Vorige week presenteerde het ministerie een proefvak superstil asfalt dat wordt aangebracht via een rol, of door middel van tegels. Er is hiermee een jaar lang getest langs de A50 en de resultaten zijn volgens het ministerie ‘veelbelovend’. Rijkswaterstaat onderzoekt nu de mogelijkheden voor een brede implementatie.
Op de A18 bij Didam is een proefwegdek aangelegd waarbij het warmteverschil tussen de boven- en onderkant van het asfalt zorgt voor het opwekken van elektrische energie. Daarnaast zijn er stroken waarbij lampen op de A9 het ritsen ondersteunen.
Meer informatie: www.wegennaardetoekomst.nl

Reageer op dit artikel