nieuws

Duitsers klagen over statiegeld op blikjes

Home

Duitse consumenten klagen steen en been en ook de winkeliers vinden het niets, maar iedereen moet eraan geloven: sinds 1 januari moet in Duitsland statiegeld worden betaald op wegwerpverpakkingen voor drank, zoals blikjes en plastic flessen. Om precies te zijn: vijfentwintig cent per blikje bier, mineraalwater of andere koolzuurhoudende drank. Bij een inhoud van meer dan 1,5 liter moet er vijftig eurocent worden betaald.

De omstreden maatregel van milieuminister Trittin (Groenen), waarover in het Parlement lang is geruzied, moet het hergebruik van verpakkingen stimuleren en de hoeveelheid zwerfafval verminderen. Punt van kritiek is vooral de omslachtige procedure. Wie namelijk zijn statiegeld terug wil hebben, kan zijn gebruikte blikjes en flessen alleen inruilen bij de winkel, de kiosk of het benzinestation waar het drankje is gekocht. Wie onderweg met de auto van Berlijn naar München bij een benzinestation wat te drinken koopt, moet op de terugweg dus zijn statiegeldbonnetje bij hetzelfde station weer inleveren. Elders vangt men bot.

Reageer op dit artikel